Saamelaisten kansallispäivänä 6.2.2023 pääsin ensimmäistä kertaa istumaan valtuustosalin penkkiin kaupunginvaltuuston kokouksessa. SDP:n kuudentena varavaltuutettuna tämä ei ihan jokapäiväistä herkkua ole. Tällä kertaa kuitenkin sattui useammalle valtuutetulle poissaolo samalla kertaa, eikä kaikki varavaltuutetutkaan olleet käytettävissä. Keltanokka istutettiin heti toiseen riviin vierellään kokenut hämeenlinnalaispoliitikko Sari Myllykangas ja edessään kansanedustaja Tarja Filatov.
Liekö sitten mukanani tuoma rauhallisuus vai mikä, mutta valtuuston kokous sujui hyvässä sovussa ja yhteisymmärryksessä. Kokous nuijittiin Koskisen Johanneksen toimesta läpi ilman äänestyksiä ja varsin pikaiseen vauhtiin. Ehkä tosiasiallinen syy oli vain siinä, ettei päätettäviä asioita listalta löytynyt montaakaan.
Kokouksen aluksi valtuuston puolesta onnittelut pyöreitä vuosia täyttäneelle Timo Kaunistolle luovuttivat puheenjohtaja Johannes Koskinen ja kaupunginjohtaja Olli-Poika Parviainen. Timo antoikin evästystä jälleen yhteistyön tärkeydestä politiikassa, kertomalla omasta tarinastaan politiikan saralla.
Varsinaisia asioita listalla tosiaan oli vähän. Muutama kaava hyväksyttiin yksimielisesti ja kaavoituskatsaus käsiteltiin samalla oven avauksella. Irmeli Lehtonen (kd.) piti puheenvuoron kehuen kaavoituskatsausta ja sitä, että Hämeenlinna ei ole jämähtänyt paikoilleen. Ajoneuvopolitiikkakaan ei herättänyt suuria tunteita ja onkin hyvä, että laki puhtaista ajoneuvoista huomioidaan hankinnoissa ja silläkin saralla edetään kohti hiilineutraalimpaa Hämeenlinnaa. Hallintosäännön muutokset ja eri luottamustehtävien henkilövaihdokset käsiteltiin nekin yksimielisesti.
Oikeastaan ainoa listalla ollut asia, mistä edes saatiin hieman eriäviä näkökulmia, oli kaupungin tytäryhtiöt. Niiden ylätasoinen talousarvioraportti tälle vuodelle valtuustolle tiedoksi. Aapo Reima (vas.) nosti esiin, kuinka raportti ei varsinaisesti avaa yhtiöiden toimintaa ja taloutta millään tavalla. Yhtiöittäminen on aiheuttanut sen, että päätöksiä tehdään osakeyhtiöissä julkisuudelta piilossa, eivätkä edes valtuutetut saa riittävästi tietoa niiden toiminnasta ja taloudesta. Sari Rautio (kok.) kommentoi asiaa puolustamalla yhtiöittämistä mm. joustavammalla päätöksenteolla ja korosti, että miten tahansa asiat hoitaa, on siinä hyvät ja huonot puolensa. Sari myös nosti esiin, että jos mm. jäähallit olisivat normaalisti kaupungin hallinnassa, niiden kustannukset olisivat piilossa muiden toimitilojen seassa, eikä niitä olisi niin helppo eritellä ja seurata.
Kaiken kaikkiaan oli mukava päästä ensimmäistä kertaa osallistumaan kaupunginvaltuuston kokoukseen, vaikkakaan puheenvuoroille ei ollut tarvetta, eikä äänestämäänkään päästy. Nyt kun Sote on siirtynyt hyvinvointialueelle, kunnan toiminnoissa on jäljellä valtava osuus juuri esimerkiksi minun asiantuntijuuteni alueella. Toivottavasti näitä valtuuston kokouksia siis tulee lisää, viimeistään sitten vuoden 2025 kuntavaalien jälkeen!
Kommentit