Puoluekokouksen jälkilöylyt

Kimi puoluekokouksessa.

Suomen sosialidemokraattisen puoleen 47. puoluekokous pidettiin 1.9. – 3.9.2023 Jyväskylän Lutakossa messu- ja kongressikeskus Paviljongissa. Kaunis ja toimiva ympäristö loi puoluekokousedustajiin positiivista tunnelmaa ja koko kolmen päivän ajan iloinen puheen sorina täytti salin, paitsi tietenkin silloin, kun kuunneltiin tarkkaavaisena tovereiden puheita kokoussalissa.

HTY valitsi puoluekokousedustajikseen Timo Viitasen, Kirsti Suorannan, Piia Olkinuoran, Kimi Känkäsen, Irma Taavelan ja Anne Laatikaisen. Anne joutui toisena kokouspäivänä lähtemään ja hänen paikkansa otti varaedustaja Terhi Lehtonen. Lisäksi HTY:tä kokouksessa edustivat kansanedustajamme Johannes Koskinen ja Tarja Filatov.

Puoluekokouksen näkyvimmät päätökset olivat henkilövalinnat. Sanna Marin oli ilmoittanut väistyvänsä puheenjohtajan paikalta, ja kisaan oli ilmoittautunut kaksi ehdokasta: Krista Kiuru ja Antti Lindtman. Puheenjohtajan valinnasta järjestettiin neuvoa antava jäsenäänestys. Jäsenäänestyksen tuloksen julkistamisen jälkeen Krista Kiuru luopui ehdokkuudestaan ja Antti Lindtman tuli valituksi puheenjohtajaksi. Varapuheenjohtajiksi valittiin melko yksimielisen äänestyksen jälkeen Nasima Razmyar, Niina Malm ja Matias Mäkynen.

Puoluesihteerin vaalia sotki julkisuuteen vuotanut tieto, että vasta valittu puheenjohtaja Antti Lindtman piti tehtävään parhaiten sopivina Hanna Kuntsia ja Mikkel Näkkäläjärveä. Kaksi muuta ehdokasta Kaisa Vatanen ja Matti Niemi vetivät omat johtopäätöksensä ja juuri ennen vaalia ilmoittivat esittelypuheenvuoroissaan, että eivät olekaan käytettävissä puoluesihteerin tehtävään. Siispä vaali käytiin kahden ehdokkaan, Mikkelin ja Hannan välillä. Mikkel Näkkäläjärvi tuli valituksi puoluesihteeriksi.

Hämeen ryhmän päätavoitteena oli saada Ville Skinnari puoluevaltuuston puheenjohtajaksi, mutta tällä kertaa aktiivisen kampanjan tehnyt Piia Elo valittiin tehtävään. Hämeesta kuitenkin valittiin henkilöitä puoluehallitukseen ja puolevaltuustoon. HTY:n Piia Olkinuora tuli valituksi puoluevaltuuston jäseneksi.

Kuin kirsikkana kakun päälle, puoluekokouksessa kutsuttiin puolueen kunniajäseneksi HTY:n puheenjohtajanakin toiminut Aarne Kauranen. Kunniajäseneksi kutsutaan pitkän ja arvostetun uran työväenliikkeen hyväksi tehneitä tovereita. Matti Niemen erinomaisen puheen iskulauseen sanoin voimme kunniajäseniä kuvailla: aina sosialidemokraatti.

HTY teki puoluekokoukselle viisi aloitetta: Evolle tiedekansallispuisto, perusopetukseen kaikille yhteinen katsomusoppiaine, omaishoidon lainsäädäntöä on uudistettava, Metsäratahankkeesta luovuttava ja kokonaiskatto terveydenhuoltoon. Kaikkiin muihin aloitteisiin puoluekokous yhtyi, paitsi Metsärataan. Tämä tarkoittaa sitä, että puole edistää HTY:n tekemien aloitteiden tavoitteita. Aloitteet kokonaisuudessaan löytyvät HTY:n kotisivuilta. Metsäratahankkeesta luopumista ei valitettavasti Hämeen ulkopuolella ymmärretty tärkeäksi ja Hämeen edustajat jäivät liikenne- ja viestintävaliokunnassa yksin näkemyksensä kanssa. Onneksemme nykyinen hallitus ei ole myöskään Metsäratahanketta edistämässä.

HTY:n edustajat jaksoivat tunnollisesti olla kokoussalissa kuuntelemassa tovereiden puheenvuoroja ja äänestää muutosesityksistä. Puoluekokouksesta palasi lauma iloisia, mutta väsyneitä sosialidemokraatteja. HTY:n työ ennen puoluekokousta ja sen aikana takasi hyvän menestyksen tehdyille aloitteille. Tehkäämme siis hyvää työtä myös seuraavaa kolmen vuoden päässä siintävää puoluekokousta ajatellen ja puolueestamme aina vaan edellistä versiotaan parempi.

Kimin allekirjoitus

Kommentit

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *